Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Kirjeldus

Mälestussammas on endise koopia. 1.95 m kõrgune, endisest natuke kitsam tehnilistel põhjustel, pruunist graniidist sokliga obelisk on paigaldatud kaheastmelisele alusele. Obeliski ülaosas on reljeefne Vabadusristi kujutis, selle all tekst: „1918-1920 / VABA EESTI / EEST”, järgnevad 22 langenu nimed. Soklil on tekst: „VABADUSSÕJAS / LANGENUD / KÕPU / KANGELASTELE”. Teksti all olev reljeefne, tammelehtedega põimitud mõõk on valmistatud pronksist. Samba juurde viiva tee äärde on paigaldatud suurem tükk endisest sambast.

Kavandi valmistas Alfred Zolk (aastast 1938 Leius). Sammas avati 17.septembril 1933.
Mälestussammas lõhuti 17.juunil 1941 ja veeti laiali ehitusmaterjaliks.
Uue samba kivitöö tegi kiviraidur Elvart Silver ja aluse viimistlesid Olev Soo ja Heinrich Põder. Samba taasavamine toimus 23.juunil 1989.

Asub Kõpu kiriku ühises kaitsevööndis

Kaitsevööndi ulatus

Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" Kultuuriministri käskkiri 21. juuni 2006 nr 208 (RTL, 04.07.2006, 52, 967)