Mälestise nimi Elamu koos tänava poolse piirdeaiaga J.Vilmsi tn 9

Mälestise tunnus

Esinduslik 1911. aastal ehitatud kahekorruseline juugendlik puitelamu koos terviklikult säilinud tänava-äärse metallpiirdega. Miljööväärtuslik hoone.

Kirjeldus

Kahekorruselise luksusliku elamu peafassaadil on läbi kahekorruse ulatuv konsoolile toetuv väljaehitus. Õue poole jäänud veranda on aga hävinud. Tänava joonelt tagasi astuva elamu ees on juugendlik raudsepispiire, mis toetub massiivsetele paekivist postidelt. Hoones on säilinud hulgaliselt vanu detaile (kaks keerdtreppi, uksi jne.) Hoone põhikonstruktsiooniks on vooderdatud rõhtpalksein, klombitud paekivist soklil. Algselt elamuks ehitatud hoones on mitmekümne aasta jooksul olnud kutseõppeasutus. Siin on peetud mitmesuguseid kursuseid. Praegu kasutatakse hoonet lasteaiana. Lasteaed asub esimesel korrusel, teine korrus seisab tühjana, kuna on kütmise probleeme. Hoones olevad ahjud on ümberehitatud.

Ajalugu

Elamu on ehitatud 1911. aastal. Tollasele omanikule Meta Karstensile on projekti valmistanud insener-tehnoloog W. Karstens.

Kaitsevööndi ulatus

J. Vilmsi t. 7, J. Vilmsi t. 9, J. Vilmsi t. 16/Tina t. 2 ja J. Vilmsi t. 18/Tina t. 1 elamute ühine kaitsevöönd vastavalt lisatud plaanile.

Kaitsevööndi ulatus

J. Vilmsi t. 7, J. Vilmsi t. 9, J. Vilmsi t. 16/Tina t. 2 ja J. Vilmsi t. 18/Tina t. 1 elamute ühine kaitsevöönd.