Mälestise nimi Orissaare Kultuurimaja Kuivastu mnt 37 maht ja fassaadid

Menetleja: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Keskusekompleks, Klubihoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Kultuurimaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Hästi säilinud mahu ja fassaadikujundusega nn stalinistliku arhitektuuri näide mis on Orissaare keskväljaku ansambli oluline hoone.

Kirjeldus

Kultuurimaja on ehitatud 1959. aastal (arh. A. Matteus, kordusprojekt) nn stalinistlikus stiilis. Madala kelpkatusega kahekordne ristküliku kujulise põhiplaaniga kivihoone on säilinud oma algses mahus ja fassaadikujundusega. Sümmeetrilise lahendusega ning regulaarse avade paigutusega krohvitud fassaadid on kujundatud pilastrite imitatsiooni ja stukkornamentidega. Peafassaadi keskelt eendub kolmnurkse frontooniga keskrisaliit. Maja sees on algne plaanilahendus ja viimistluselemendid suures osas säilinud. Vaatamata sellele, et sisekujundus ei ole mälestisena kaitse all, on selle säilitamine hoone terviklikkuse seisukohalt soovitav.

Kultuurimaja asub Orissaare aleviku keskväljaku ühes ääres kujundades oluliselt selle ilmet.

Ajalugu

Keskväljak koos selleni viiva pärnaalleega on rajatud 1950. aastal osana Orissaare rajooni halduskeskuse planeeringust. Ansamblituumikusse kuuluv kultuurimaja on ehitatud 1959. aastal arhitekt Arnold Matteuse (1897-1986) kordusprojekti järgi.

Kaitsevööndi piirid on esitatud lisas 1.