Mälestise nimi Alansi II asulakoht
Ajutise kaitse alla võetud 18.04.2006

"Ajutise kaitse alla võtmine" peadirektori 18.04.2006 käskkiri nr. A-10 Kuupäev: 18.04.2006
"Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kultuurimälestiseks olemise lõpetamine" Kultuuriministri käskkiri 18. dets 2006 nr 383 (RTL, 28.12.2006, 92, 1720) Kuupäev: 18.12.2006

Menetleja: Harjumaa vaneminspektor, Armin Rudi

Arheoloogia, Elupaigad, Asulakoht.

Teaduslikku informatsiooni sisaldav kultuurkiht.

Kirjeldus

Asula kultuurkiht sisaldab muinasaja viimastesse sajanditesse, s.o. II aastatuhande algusesse pKr dateeritavat leiumaterjali: keraamikakilde, esemekatkeid, savitihendeid, jahvekive, kerisekive jms.

Asukoha kirjeldus

Muistne asulakoht paikneb Alansi külas Tiidu talu maadel lääne pool Alansi oja. Asula intensiivne kultuurkiht jääb taluni viivast sissesõiduteest mõlemale poole.

Ajalugu

Alansi küla on esmakordselt mainitud 13. saj. esimesel veerandil koostatud nn. Taani Hindamisraamatus, kus nimetatakse 17 adramaa suurust Atanascæ küla (hilisemad allikad: 1417 Adonis; 1501 Allanas, 1615 Alland, 1796 Alanzi etc). Pole võimatu, et just läbi Alansi küla kulges Tallinnast Tartu suunal minev vanim maismaatee.

Juba 1978. aastal võeti Alansi külas kaitse alla muinasaegne asulakoht, kuid toona tuvastati kultuurkihi olemasolu ainult ida pool Alansi oja, kuid koduloouurija A. Kivistik leidis 2004. aastal asulakohale viitavaid esemekatkeid ka lääne pool oja. Arheoloog Mauri Kiudsoo viis läbi asulakoha mälestiseks tunnistamise jaoks vajalikud eeluuringud ja koostas eksperdihinnangu (vt. M. Kiudsoo 2006. Alansi II asulakoht. Eksperthinnang. Käsikiri Muinsuskaitseameti arhiivis).

Kaitsevööndi ulatus

Arheoloogiamälestiste Asulakoht (reg nr 18537 ja 27591) ühine kaitsevöönd on nähtav Maa-ameti põhikaardil. Vt KKT Lisa 2. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi ulatus.