Mälestise nimi Tuhala kirik, 1873.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Sakraalehitise näide

Kirjeldus

Kirik on lihtsa saalruumi, polügonaalse koorilõpmiku ja W-torniga väike hoone. Torni tipus on tuulteroos. Fassaadi kaunistavad baroksed 18-ruuduga aknad.
Sisustuses on unikaalne, siin on renessansskantsel-altar (u. 1600, Berendt Geistmann), oreli valmistas G. Normann ja paigaldati 1843.
Kiriku katusekatteks on kuusest saetud kimmid. Kimmi mõõtmed on laius 10 cm, pikkus 70 cm, paksus 1,5 cm. Naelteks on kasutatud kuumtsingitud naelu. Katus on löödud kolmekordselt. Katusekate on tõrvatud lõuna poolt kaks korda ja põhja poolt üks kord.

Ajalugu

Tuhala kirik on ehitatud mõisniku Karl v. Mellini tellimusel 1775 -1777. Viimase mälestuseks kannab kirik nimetust Kaarli. Pühitsemine toimus 3.09.1777.a. Kose õpetaja praost Johann Heinrich Schwabe poolt. 1863. a. ehitati hoone osaliselt ümber, peasissepääs kujundati Lõuna-Harjumaale iseloomulikus laadis neogooti portaalina.
Tuhala kirik oli mõisa omanduses kuni ta 1913 ühes surnuaiaga kingiti Kose kogudusele.