Mälestise nimi Ravila mõisa nuumhärgade tall, 19.-20. saj

Hooneterohke mõisaansambli majandushoone näide.

Ravila mõisa nuumhärgade tall on suur maakividest ristkülikukujuline kelpkatusega hoone.

Ravila mõisa nuumhärgade tall asub Tallinn-Tartu maanteele suunduva tee ääres

Ajalugu

Ravila mõisat (saksa k Meks) on esmamainitud 1469. aastal. Enamiku 16. sajandist kuulus mõis von Rosenitele. 1592. aastal läks mõis Johann von Uexkülli omandusse, kelle suguvõsa kätte see jäi kuni Põhjasõjani. 18. sajandi I poolel kuulus mõis Detloffidele, 1768. aastal omandas mõisa Karl von Manteuffel. Alates 1849. aastast oli mõis von Kotzebuede aadliperekonna omanduses. Mõisa viimane 1919. aasta võõrandamise eelne omanik oli Alexandrine Pilar von Pilchau (sünd. von Kotzebue).
Mõisa peahoone püstitati von Manteuffelite ajal 1770tel aastatel. Mõisas oli arvukalt kõrvalhooneid, mis enamjaolt paiknesid mõisasüdant läbivate maanteede ääres.
Mõisas on säilinud rida majandushooneid, sealhulgas mõisa nuumhärgade tall, mis on ehitatud 19. sajandi lõpul/20. sajandi algul.