Mälestise nimi Kuusalu pastoraadi peahoone, 19.saj.

Seisund: restaureerimisel

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kuusalu pastoraat on 18.sajandi lõpus ehitatud üks vanimaid pastoraadihooneid Eestis.

Kirjeldus

Pastoraat on ühekorruseline, ristkülikukujulise põhiplaaniga, paekivist seintega, kõrge poolkelpkatusega. Hoone peasissepääsu ees on trepp ja veranda. Uksest vasakul on tahvel tekstiga 1844 JUUNIS PEATUS SIIN /EDUARD AHRENSI KÜLALISENA/ „KALEVALA” KOOSTAJA/ ELIAS LÕNNROT.
Pastoraadi plaanilahendus on olnud peegelsümmeetriline. Mantelkorsten-köök hoone keskel ja sellega ühele teljele paigutatud esikud jagasid hoone kaheks: kummaski tiivas 2 suurt tuba ja otsas 3 väikest. Ajastule iseloomulikult paiknesid ruumid anfilaadina.
Hoone esialgsed funktsioonid olid järgmised: hoone kirikupoolses tiivas asusid pastori ja tema perekonna eluruumid: saal, söögituba ja magamistoad. Alevipoolses osas paiknesid pastori töökabinet ja selle eesruum, peretuba, teenijatuba ja sahver.
Käesoleval ajal on hoonesse sisenedes suur koridor, millest vasakule jääb suur tuba ja kaks väiksemat ruumi arhiivi jaoks, seejärel on suur ruum kaminaga, millest viib puittrepp II korrusele. Samast ruumist avanevad uksed kahte külalistetuppa. Siin on ka tualettruum ja pesemisnurk. Edasi viib uks kahest ruumist koosnevasse kööki, seejärel on kaks saali. Saali kõrval asub kontoriruum. Pastoraadi läänepoolses osas on võlvitud kelder. Hoones on kaks ajaloolist kahhelahju, käimlakapp. Käesoleval ajal kasutatakse elektrikütet.

Kuusalu kiriku pastoraat asub väiksel seljandikul kirikust sadakond meetrit eemal.

Pastoraat ehk õpetajamaja on kirikumõisa varasema hooneterohke ansambli vanim hoone.
Kuusalu pastoraat on ehitatud ajavahemikul 1792-1798.
1940.a. koguduse hooned natsionaliseeriti. 1941 paiknes pastoraadihoones Kuusalu jaoskonna rahvakohus, kirikupoolses osas olid õpetaja eluruumid. Edaspidi on hoonet kasutanud raamatukogu, koduloomuuseum, osa ruume oli välja üüritud korteriteks.
1990.aastast on hoone koguduse valduses.

Postimees 24.04.2014, "Kuusalu pastoraadihoone hävis tulekahjus"
Postimees 25.04.2014, Tiina Kaukvere "Kuusalu rahvas on kaks aastat töötanud kirikuhoovis toimuva lavastuse nimel"
Postimees 25.04.2014, "Video ja galerii: põlenud pastoraadihoonet ootab kulukas taastamine"
Õhtuleht 26.04.2014, Teele Talve "Leekides pastoraadi hinnaline vara õnnestus päästa kohaliku rahva abiga"
Postimees 28.04.2014, "Inimesed on Kuusalu pastoraadi taastamiseks annetanud 400 eurot"
Õhtuleht 29.04.2014, Andres Tohver "Kuusalu kiriku pastoraat saab ehk juba sügiseks katuse alla"
Sõnumitooja 30.04.2014, Ülle Tamm "Ekspertide esialgne hinnang – Kuusalu pastoraat süttis mantelkorstnast"
Eesti Kirik 04.06.2014, Mart Salumäe "Reekviem Kuusalu pastoraadile 1. osa"
Eesti Kirik 11.06.2014, Mart Salumäe "Reekviem Kuusalu pastoraadile 2. osa"
Eesti Kirik 18.06.2014, Mart Salumäe "Reekviem Kuusalu pastoraadile 3. osa"
Eesti Kirik 18.06.2014, Mart Salumäe "Reekviem Kuusalu pastoraadile 4. osa"
Eesti Kirik 18.06.2014, Mart Salumäe "Reekviem Kuusalu pastoraadile 5. osa"
Eesti Kirik 18.06.2014, Mart Salumäe "Reekviem Kuusalu pastoraadile 6. osa"
Eesti Kirik 18.06.2014, Mart Salumäe "Reekviem Kuusalu pastoraadile 7. osa"
Eesti Kirik 26.11.2014, Tiiu Pikkur "Kuusalu pastoraadi taastamine on alanud"
Sõnumitooja 11.02.2015, Ülle Tamm "Kuusalu pastoraadi sarikapeol osalesid kolm piiskoppi"
Eesti Kirik 18.02.2015, "Kuusalu vanal pastoraadil on uued sarikad peal"
Ülle Tamm. Kuusalu pastoraadi suur valge saal on valmis. Sõnumitooja 16.12.2020

Meedia

Sõnumitooja 11.02.2015 Mullu aprillis jäid Kuusalu pastoraadihoonest tulekahju tagajärjel alles suur mantelkorsten ja seinad. Kui praht sai koristatud, pandi suve lõpuks varemetele ajutine katus. Firma Hardest Ehitus hakkas vahelage tegema novembris. Kuusalu vald eraldas pastoraadi taastamiseks eelmise aasta lõpus 50 000 eurot, kultuuriministeerium on lubanud anda 40 000 eurot.
Reedel, 30. jaanuaril olid sarikad pandud ning korstna kõrvale seatud pärg. Sarikapidu toimus pärastlõunal, osalesid peapiiskop emeeritus Andres Põder, uus peapiiskop Urmas Viilma ja ajutine peapiiskop Einar Soone. Musitseeris puhkpillikoosseis Kuusalu pasunakoori ja Kuusalu Kunstide Kooli muusikutest, dirigenti asendas Anne Jalakas.
EELK Kuusalu Laurentsiuse koguduse õpetaja Jaanus Jalakas tervitas kohaletulnuid ning tõdes, et Kuusalu vana pastoraat näeb praegu välja õudsem, kui kunagi varem. Aga nüüd on juba paistmas lootuskiired ning tegelikult on rõõmus päev, sest kohal on kolm peapiiskoppi, Eesti kiriku kahurvägi. On vaja väge ja jõudu, et kevadisest sündmusest jagu saada.
Peapiiskop emeeritus Andres Põder rääkis, kuidas oli ka ise tulekahjupäeval Kuusalus kohal: „Jõudsin pastoraadi juurde, kui suured leegid olid vaibumas. Tallinnast tulles nägin kaugelt suitsusammast ja tulekuma. Mõtlesin, et see on traagiline ja kohutav sündmus. Siin nägin inimesi, kes askeldasid pastoraadi ümber päästmas arhiivi, ka klaverit. Teiega rääkides oli ilmne, et see pole ainult kaotuse tunnistamine, vaid juba ahervareme juures kogesin, et vaimusilmas nähti taastatud maja, õnnetus on olnud nagu usuäratus, mille abil ehitatakse uus. Tundub, et kurvastuse aeg hakkab olema selja taga. Soovin, et suur töö, mis ees seisab, aitab ehitada Kuusalu kogudust tulevaste põlvkondade auks.“
Peapiiskop Urmas Viilma õnnistas pastoraadi ülesehitamistööd ja soovis, et hoones võiks peagi olla inimesed ja tegevus. Ta palus õnnistust kõigile, kes oma panuse panevad, taastamistööd teevad, ka kogudusele ja kihelkonna igale liikmele. Õnnistussõnad ütles samuti Einar Soone.
Andres Põder andis tänukirja EELK Kuusalu Laurentsiuse koguduse juhatuse esimehele Martin Urvale.
Jaanus Jalakas ja Martin Urva tänasid lilledega projekti teinud Aleksander Skolimowskit, ehitusfirma esindajat ja ehitusjärelevalvet. Jaanus Jalakas tänas kõiki inimesi ja vallavalitsust abi eest.
Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor Ly Renter andis üle kultuurimälestise tähise ja soovis jõudu maja taastamiseks.
Kuusalu vallavanem Urmas Kirtsi meenutas samuti pastoraadi põlengut ning märkis, et rohkem kui sada inimest on annetanud, kogukond on osa võtnud talgutest: „Kiidan Jaanus Jalakat, kes naljaga pooleks öeldes on vallavalitsuse jaoks olnud äärmiselt tüütu kirikuõpetaja, aina küsis raha ja lõpuks ka sai. Loodan, et tööd kestavad pastoraadimaja kasutuselevõtuni ning sellel saab olema funktsioon, mis toob siia palju inimesi.“
Lõpuks pakuti külalistele ning ehitajatele mulgiputru ja kringlit.
Koguduse juhatuse esimees Martin Urva ütles Sõnumitoojale, et veel ei tea täpselt, mis majas olema hakkab, üks idee on teha ülemisele korrusele raamatukogu, kui juhtub, et Kuusalu tervisekeskus ehitatakse ELi toetusraha abil ümber kaasaegseks perearstikeskuseks ja raamatukogul tuleb sealt mujale minna: „Ideid on veel mitmeid ja ootame ka uusi mõtteid. Praegu on peamine mure, et hoonele saaks kevadeks kivikatuse. Riigilt ja vallalt antud abi kulub vahelae ja sarikate peale ning vaja oleks veel 44 000 eurot kivikatuse jaoks. Sellest umbes 20 000 eurot peaksime saama kogudusele kuuluva metsa müügist, metsatükk asub Kuusalu alevikust paari kilomeetri kaugusel.“
Jaanus Jalakas sõnas, et kogudus on väike, annetajaid on kokku 300 ringis: „Arvatakse, et Eestis on kirik rikas, aga see pole nii, mõned kirikud on korda tehtud, kuid väga palju on veel vaja teha. Meie vana pastoraadi jaoks raha pole. Loodame siiski, et meil õnnestub vana pastoraat taas üles ehitada.“

Üldinfo

Pärimus Kirik olevat ehitatud muinaseestlaste püha hiie ja terviseallikate kohale. Põdurad olla käinud allikail end tervendamas. Allikate asemele lasknud kristlased kaevata tiigi. Ja hiie asemele ehitati kirik.

Kuusalus peeti vana pastoraadi sarikapidu.18.02.2015

Kokkutulnud umbes kolme­kümne inimese juuresolekul õnnistas peapiiskop Urmas Viil­ma pastoraadi ülesehitustööd ja soovis, et hoones võiksid peagi olla inimesed ja tegevus.
Tseremooniast võtsid osa veel emeriitpeapiiskop Andres Põder ja piiskop Einar Soone. Kuusalu koguduse õpetaja Jaanus Jalakas tõdes, et Kuusalu vana pastoraat näeb praegu välja õnnetum kui kunagi varem, aga nüüd on juba paistmas lootuskiired ning tegelikult on rõõmus päev. 300 annetajaga Kuusalu kogudus ei suudaks oma jõududega vana maja üles ehitada, aga abile toetudes loodetakse seda siiski.
Koguduse juhatuse esimehe Martin Urva peamine mure on, et hoone saaks kevadeks kivikatuse, mis läheb maksma 44 000 eurot. Sellest umbes 20 000 eurot loodetakse saada kogudusele kuuluva metsa müügist.
Andres Põder rääkis, et oli ka ise tulekahjupäeval Kuu­salus kohal: «Jõudsin pastoraadi juurde, kui suured leegid olid vaibumas. Tallinnast tulles nägin kaugelt suitsusammast ja tulekuma. Mõtlesin, et see on traagiline ja kohutav sündmus. Siin nägin inimesi, kes askeldasid pastoraadi ümber päästmas arhiivi, ka klaverit.
Teiega rääkides oli ilmne, et see pole ainult kaotuse tunnistamine, vaid juba ahervareme juures kogesin, et vaimusilmas nähti taastatud maja. Õnnetus on olnud nagu usuäratus, mille abil ehitatakse uus. Tundub, et kurvastuse aeg hakkab olema seljataga. Soovin, et suur töö, mis ees seisab, aitab ehitada Kuusalu kogudust tulevaste põlvkondade auks.» (Sõnumitooja, 4.2.)
Kuusalu vallavanem Urmas Kirtsi märkis, et rohkem kui sada inimest on annetanud ning kogukond on osa võtnud talgutest. Ta avaldas lootust, et tööd kestavad kuni pastoraadimaja kasutuselevõtuni ning maja saab funktsiooni, mis toob siia rohkelt rahvast.
Tänati paljusid inimesi, kes hoone taastamisele kaasa on aidanud. EELK tänukirja sai ka Martin Urva. Mängis noorte pasunakoor, oli ühislaulu. Kaetud oli vastuvõtulaud, mille juures sai omavahel vestelda ja asjade edasist käiku arutada.
Eesti Kirik