Mälestise nimi Padise kloostri varemed vallikraaviga, 13.-16. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Klausuur, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Klooster, Klausuur, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Tegemist on varagooti stiilis ühe Harjumaa vanima ja unikaalseima arhitektuurimälestisega, mis sisaldab mitmeid tähelepanuväärseid raiddekoori näiteid.

Kirjeldus

Algkavatis oli väliselt kuubina suletud tervik, neli 2-korruselist tiiba, ümber trapetsikujulise sisehoovi, millest eendus vaid vana kabel. N-tiivas kirik (1-lööviline, 4 traveega), O-tiivas kapiitlisaal ja dormitoorium, S-tiivas köök ja refektoorium, W-tiivas konversid. Võimalik, et juba siis valmis langevõrega topeltvärav. Teisel suurel ehitusperioodil (u 1375-1425) viidi klausuuri ehitustööd lõpule. Võlviti kiriku all ainuesinev kelderkabel. Paigaldati kiriku N-seina võlvkonsoolid, mida katavad sümboolse tähendusega figuraalsed reljeefid. Valmisid põhimüürid, ešogett NO-nurgas ja konsooltorn W-viilul. Kolmandal ehitusperioodil (1425-48) algas S-tiivas 2-löövilise refektooriumi ja köögi ehitamisega ja lõppes suure, kahe otsatorniga eeshoovikompleksi (nn zwingeri) püstitamisega klausuuri värava ette. Eeshoovi N-otsas väravatorn langesildadega üle kraavi. Liivi sõjas oli klooster venelaste valduses, kes ehitasid eesvärava ette ja elutorni ümarad 2-korruselised haakpüssirohutornid, suur kaev ja laskeavade ette suurtükipesad jne. (EA; arh. mälestise pass, 1982)

Ajalugu

1250 paiku ehitas Dünamünde klooster Padisele 2-taveelise roidvõlvidega varagooti stiilis paekabeli (säilinud alumine seinatsoon ansambli S-küljel ja raiddekoori 4 fragmenti). 1305 kolis kogu klooster sinna. 1317 saadi luba klausuuri ehitamiseks. Ehitati vaheaegadega üle 200 aasta. Põhihoonestik pühitseti 1448. Sekulariseeriti Liivi sõja algul 1559. Purustati piiramisel 1580. Säilisid kirik, zwinger tornidega ja osa välismüüre. 1622 anti Padise bürgermeister Th. Rammile kes kasutas 150 a. kloostriruume eluruumidena. Alates 1921-st riiklikult kaistud varemetepark. Konserveeritud 1936-39; 1955-69.(EA)

Vt lisatud skeemi.

Kadakas, V. 2011 Arheoloogilised uuringud Padise kloostri väravatorni keldrites