Mälestise nimi Elamu Lossi plats 5, 17.-18.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1521-1710.

Toompeale iseloomuliku klassitsistliku fassaadilahendusega elamu näide.

Kirjeldus

Suhteliselt madal 2-korruseline tagasihoidliku rustikaliigendusega ehitis, mille idaotsaga liitub samalaadne tiibhoone. Lossi platsi äärse, kapitaalseintega kolmeks jagatud ehitise põhimõõtmeis ja-plaanis ilmneb barokne üldmulje. Soklikorruse ruumid on madala silindervõlv- ja talalaega. Ülakorruse põhiplaanis kordub soklikorrusel kapitaalseintega määratud ruumijaotus. Majas on säilinud rohkesti 18.-19. sajandile iseloomulikke ehitusdetaile (uksed, aknad, profileeritud simss, karniisi ja sokliga barokne seinakapp, lambrii).

Ajalugu

Lossi plats 5 hoone ühtlane klassitsistlik üldilme pärineb 18. sajandi teise poole ümberehitusest, mil kaks väikest, ilmselt 17. sajandi lõpul rajatud ehitist ühtseks valduseks kujundati. Neist vanemat, kaheruumilise põhiplaaniga hoonet Piiskopi tänava joonel võib seostada 1683. a. maketil fikseerituga.