Mälestise nimi Elamu Pikk t.34, 15.-20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Algselt keskaegne elamukompleks Pika ja Olevimäe tänava nurgas, Rohelise turu kõrval oleva väljaku ääres. Hoones on väärtuslikke arhitektuurseid detaile erinevatest ajastustest.

Kirjeldus

Hoonemaht on säilinud 18.sajandil omandatud kujul. Pika tänava ja Rohelise turu poolt kolmekorruseline kelpkatusega hoone, alumisel korrusel äriruumid. Olevimäe poolsel fassaadil olevad keldriruumid on samuti kohandatud äripindadeks. Fassaadid on kujundatud klassitsistlikuks, Pika tänava fassaadil I ja II korruse vahel vahekarniis. Trepikojas säilinud saetud laudadest balustritega barokne trepp, välisuks ning mõned siseuksed hilisemast perioodist. Kolmandal korrusel algsed kaarsilluste ja raidkivikonsoolidega seinaniššid. Keldris säilinud hüpokaust ahju konstruktsioone, ülakorrusel mantelkorstna kehand ning hoone kandeseinad, mis on diele-dornse jaotusega. I ja II korrusel on konserveeritud maalitud talalaed.

Ajalugu

Esimesed andmed kinnistu hoonestamisest pärinevad 14.sajandi lõpust, elamut mainitakse 1560.aastal. Hoone kujutas endast diele-dornse tüüpi elamut, mille eeskoda asus Pika tänava ääres, põhjapool sellest köetav dornse ja viimasega lõunas külgnev külm kõrvalkamber. Eeskoja nurgas asus mantelkorsten-köök, mille all keldris hüpokaust ahi. Praegune Rohelise turu krunt oli kuni 19.sajandini hoonestatud – 18.sajandil asus seal kolm aita, mis kuulusid admiraliteedile. 1925 aasta tänavate joonisel neid enam ei ole.
Hoone ruumijaotust muudeti 18.sajandi teisel poolel, mil ruumid jagati väiksemateks. Samal ajal rajati tänaseni säilinud barokne trepp. 1845.aastal arhitekt Chr.A.Gableri projekti järgi kohandati hoone üürikorteriteks, turupoolsesse fassaadi rajati aknad. 1911.aastal ehitati arhitekt O.Schotti projekti järgi ümber I korrus – üks üürikorteritest muudeti äriruumideks, sissepääs pika tänava fassaadi sisse rajatud uue ukse kaudu.
Suuremad remont-restaureerimistööd toimusid mälestisel 2012 – 2014.aastatel. Korrastati kogu maja interjöörid, avati ja konserveeriti maalitud talalaed I ja II korrusel ning värskendati fassaad. Olevimäe tänava fassaadis avati kinnimüüritud aknaava kolmandal korrusel.