Mälestise nimi Elamu-haldushoone Uus t.15, 1751.a., 20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Administratiivhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Unikaalne hilisbarokne haldushoone

Kirjeldus

Uus t.15 on ühekorruseline kõrge kelpkatuse hoone. Maja põhiplaanis domineerib massiivne mantelkorsten-köök, sellest mõlemale poole on paigutatud ruumid. Paariti asetatud tiheda ruudustikuga aknad, jõuline katuseärkel, tiheda profileeringuga räästakarniis koos fassaadi stukkdekooriga ning hoone üldproportsioonid on iseloomulikud barokile.

Ajalugu

1729. aastal otsutas Tallinna raad asutada lina- ja kanepikaubanduse korraldamiseks vastava praakhoone. 1749. a. osteti selleks avara hooviga maja Uus t.15. hoove tagaossa vastu linnamüüri ehitati praakimishoone ja laod, tänavaäärne elamu kohandati kontoriks ning praakeri korteriks. Hoone frontooni ovaalakent ümritseb peenelt vormitud stukkdekooril asuv aastaarv 1751 näitab hoone valmimisaega. Hoone sai II mailmasõjas tugevalt kannatada, taastatud hoones on enamik puitdetaile 1949. aasta ja 1988-90. aasta remontidega asendatud põhiplaani muutmata. Alates 1993. aastast tegutseb hoones Leedus Saatkond.

Uus t. 15 asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal – eraldi kaitsevööndit ei kehtestata