Mälestise nimi Tallinna püssirohuait, 1747-1749.a., 20.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnakindlustus, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Silmapaistev 18. sajandi militaarrajatis.

Kirjeldus

1-korruseline paekivihoone, välisseinad 1,8–2,0 m, lame teravkaarne võlvlagi 1,8–1,9 m paks. Võlvi lisatugedeks ja aknaavade kaitseks on kummalgi välisküljel neli tugipiilarit. Aita pääses põhjaotsast eesruumi kaudu, otstes ja külgedel olid tugipiilarite vahel valgustus- ja õhutusavad, viimased algselt põhiplaanis ristikujulised. Otseühendust tõkestas risti keskel asuv kiviplokk.

Ajalugu

Uus tänav 37 hoone oli vanuselt teine spetsiaalne püssirohuait Tallinnas, rajati tõenäoliselt aastatel 1747–1749. Hoonel oli algselt madal kivikattega viilkatus, teda piirasid küvett ja palissaad. 1794. aastal viimased renoveeriti, osa külgavadest lihtsustati. 19. sajandi teisel poolel läks eravaldusse. Idaseina murti uus sissepääs.