Mälestise nimi Miinitraaleri T-33 Korall vrakk
Mälestise liik arheoloogiamälestis, veealune mälestis

Veealune mälestis.

Tüüpilise Saksa miinitraaler M-59 vrakk koos arheoloogilise ja loodusliku kontekstiga.

Kirjeldus

Sügavus oli antud kohas umbes 72 m, ja sügavus laevavraki kohal umbes 65 m. Laev lebab kiilul, säilinud on peaaegu laeva kogu korpus, ainult vöör on hävinenud, vöör sai Saksa allveelaevalt lastud torpeedo tabamuse. Võrreldes erinevatest rakurssidest tehtud sonaripilte sõjalaeva T-33 Korall detailse mudeliga (seda hoitakse merevägede staabis Klaipėdas, vt jn 3), on võimalik võrrelda laeva proportsioone ja iseloomulike tekiehitiste paiknemist. Ahtri lähedal on ringikujuline plats, mille keskel seisis kahur, sonaripiltide varjudest on näha, et säilinud on ka esimast ja roolikamber.

Vrakk asub Eesti põhjarannikul, Tallinna madalast 5 meremiili kirdes.

Ajalugu

Miinitraaler Prezidentas Smetona (T-33 Korall) oli ainuke Leedu Vabariigi sõjalaev 1918-1940, mis oli nimetatud Leedu esimese presidendi Antanas Smetona järgi. Laev osteti Saksamaalt, ehitati ümber, seda kasutati mh ka presidendi jahina. Sundvõõrandati Nõukogude Liidu mereväe poolt ning sellest alates kandis nimesid Prezidentas, Pirmunas, Zadornyi, T-33 Korall. Viimase nime all uppus 11.01.1945 a. Soome lahte saates Helsingist Tallinnasse transporditavat kraanat. Mõnede andmete kohaselt sõitis laev otsa miinile, usaldusväärsemate andmete kohaselt aga uputas laeva Saksa allveelaev U 745 (kapten Wilhelm von Trotha). Hukkus 28 meeskonnaliiget, 27 said haavata.