Mälestise nimi Tallinna Metsakalmistu kabel, 1935-1936.a.

Mälestise tunnus

Arhitekti Herbert Johansoni 1935. aastal projekteeritud ja 1936. aastal ehitatud kabel on silmapaistev paefunktsionalismi näide.

Kirjeldus

Koosneb kuupjast püramiidkatusega ärasaatmissaalist ja madalamast haritornidega eeshoonest, kus asuvad surnukamber ja õpetajatuba. Klomppaest hoones on funktsionalismi püütud sünteesida kristliku sakraalarhitektuuri tavadega. Püramiidkatuse tipus on kuul kui kera. Apsiidi kohal 1930. aastatele tüüpiline ümarärkel, perspektiivportaali kohal ümaraken. Sümmeetrilise hoone külgedel on kõrgel ümaraknad, mis koos ärkliga annavad saalile ainulaadse valgustuse. Interjöörides tähtlaudisega laest ripub lühter, pingotsad on teostatud barokselt. Välisseina paetahvlil on sümboolselt kujutatud alfa ja oomega.

Ajalugu

Arhitekti Herbert Johansoni 1935. aastal projekteeritud ja 1936. aastal ehitatud kabel on paefunktsionalismi näide. Kabel on kasutuses jätkuvalt oma algses funktsioonis.