Mälestise nimi Tuletõrjehoone Raua t 2, 1938-1939. a

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletõrjedepoo, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Arhitekt Herbert Johansoni (1884-1964) projekteeritud tuletõrjehoone on üks paefunktsionalismi tippteoseid.

Kirjeldus

Mälestis asub võrdhaarse kolmnurga kujulisel krundil, voolikutekuivatamistorn jääb täisnurka, hüpotenuusil paikneb neljakorruseline peakorpus. 1935.-1936. aastatel teostatud projekti algvariandis kaarduvad peakorpuse ühekorruselised tiivad ümaralt kaatetitele (teostatud variandil peakorpuse madalamad tiivad ei ulatu teravnurkade tippudesse). Hoones olid ruumid tuletõrjeüksusele (garaažid, meeskonnaruumid) ja -liidule (juhatuse toad, muuseum, kauplus, klassid, võimla) ning seitse korterit. Maja jaotumine kahe valdaja vahel tingis kaks trepikoda. Garaažid avanevad siseõuele. Tegelikult sümmeetriline hoone mõjub vabakompositsioonilisena. Elegantne torn, mille sihvakust toonitavad aknavertikaal, galerii ja rõduke, kujundas ühe nurgadominandina endist Politsei platsi. Peakorpuse illuminaatoritaolised ümaraknad viitavad masinaesteetikale. Dekoor peaaegu puudub, vaid väravalaternad on kujundatud lopsaka sepisega (algvariandil rombid) ja peakorpusel on üksikud festoonid. Dekoratiivsust lisab paedetailide erinev töötlus.

Mälestis paikneb Tallinna kesklinnas, Raua ja Gonsiori tänavate vahelisel kolmnurksel krundil.

Ajalugu

Tuletõrjehoone on arhitekt Herbert Johansoni poolt 1936. aastal projekteeritud ning 1936.-1938. aastal ehitatud (torn valmis 1939. aastal).

50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist arvates