Mälestise nimi Elamud Ristiku t 52, 54, 56, 58, 60, 1930. a

Menetleja: muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Marleen Mihkelson

Mälestise tunnus

Ajaloolise "Oma Kolde" elamute ansamblisse kuuluvad hooned, projekteeritud Herbert Johansoni ning Eugen Habermanni poolt.

Kirjeldus

Elamud Ristiku t. 52, 56 ja 60 on kahekorruselised korterelamud, kus ühes sektsioonis on algselt neli ühesugust korterit. Äärmised elamud Ristiku t. 52 ja 60 on ühesektsioonilised ja elamul nr. 56 on kolm samasugust sektsiooni, mis on blokeerituna kokku ehitatud. Elamu Ristiku t. 54 on projekteeritud ühekorruselise kauplusehoonena ja on ka sellisena kuni tänapäevani kasutusel. Elamu Ristiku t. 58, mis on elamuga Ristiku t. 54 sümmeetriliselt hoonete ritta paigutatud, on ehitatud ühekorruseliseks hooneks, milles on üks kolmetoaline korter.

Ajalugu

Elamud Ristiku t. 52, 54, 56, 58 ja 60 kuuluvad Herbert Johansoni ja Eugen Habermann poolt projekteeritud väikekorterite ehitamise ühingu “Oma Kolle” Tallinna Pelgulinna asumisse, mis on varaseim ja tuntuim korteriühing Eestis. Asum ehitati välja elamugruppide kaupa. Ristuku t. 52, 54, 56, 58 ja 60 on projekteeritud 1930. aastal.

Kaitsevööndi ulatus

Kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit kehtestatud on mälestise kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates