Mälestise nimi Elamu Tatari t.21b, 1912.a.
Mälestise vana number Aj. 58

Silmapaistva juugendarhitektuuriga elamu, arhitekt Karl Burmani loomingu ilmekas näide.

Kirjeldus

Kirjastaja ja raamatukaupmehe A. Buschi üürimaja on üks kõige huvitavamaid ja erakordsemaid tsaariaegseid kivielamuid väljaspool vanalinna. Hoone esindab nn. romantlise juugendüürimaja hoonetüüpi, mis vastadub kainemale ja rangemale nn. ratsionaalse juugendüürimaja tüübile.Elamu oma asümeetrilise ja mitmete ette- ja tagasiastetega plastiliselt liigendatud fassaadiga, mida ilmestavad erikujulised rõdud ja avad ning rida mitmesuguseid hilisjuugendlikke ja uusklassitistlikke dekoorielemente (kannelleeritud poolsambad, kalasabamustriga ornamendid, karniisid, balustrid ja vanikutega medaljonid), tõmbas kohe ka kaasaegsete tähelepanu kui toonase Tallinna üks moodsamaid ja suurlinlikumaid elamuid. Tervakaarne portaal teeb elegantse viite Tallinna keskaja pärandile, püüdes anda majale kohalikku identiteeti. Neljakorruselises, kõrge soklikorruse ja mansardkorrusega, T-kujulise põhiplaaniga hoones olid avarad suurkodanlikud korterid, igal korrusel kolm. Korterite põhiplaanides oli suudetud vältida tuima tubade keskkoridori äärde ritta ladumist või tolleks ajaks juba äärmiselt vananenud ja ebamugavat, kuid siiski veel mitmel pool kasutatavat anfilaadsüsteemi, ruumid on selle asemel elegantselt paigutatud vabade funktsionaalsete gruppidena. Loomulikult ei puudu tollele ajastule omased tagatrepikojad ja teenijatoad. Kõik korterid olid millegi võrra erinevad, majas pole kaht täpselt ühesugust korterit. Burman kavandas majale ka hoovitiiva, mille ehitus jäi aga pooleli ja mis seiab siiani romantiliste varemetena. Hoones on algul elanud arhitekt Burman ise, seejärel asus ülemise korruse ümarkaarse viilu taha jäävas ateljeekorteris.

Ajalugu

Aastatel 1911-12 arhitekt Karl Burmani projekti järgi ehitatud elamu. Hoones on asunud ka Ants Laikmaa ateljeekool (1914-32). Hiljem on majas elanud väga palju üldtuntud isikuid.

50 meetrit mälestise välisperimeetrist arvates

- Burmani-Perna villa saatus ikka segane / Pireti kommentaar