Mälestise nimi Koolihoone veetorniga Tõnismägi 12, 14, 1882.a., 1935-1937.a., 1958.a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939, 1940-1991.

Omapärase historitsistliku veetorniga seotud koolimaja näide.

Kirjeldus

Tõnismägi 12 asuv veetorn on ringikujulise põhiplaaniga historitsistliku lahendusega paekivist ehitis. Torni kõrgus on 33,8 meetrit ja läbimõõt 13,7 meetrit. Tõnismägi 14 4-korruselise paefunktsionalismi esindava koolihoone kandvad seinad on kiviseinad, osaliselt paekivist, osaliselt silikaattellistest, katusekate plekk. Vahelaed on üldiselt betoonvahelaed. Hoone peasissepääs paikneb Tõnismäe tänaval, üks sissepääs hoovipoolsel küljel ja üks sissepääs Tuvi tänava pool. Kahest ristuvast tiivast koosnev koolimaja on paigutatud Tuvi ja Tõnismöe tänavate piirile ning ühendatud tänavajoonest taanduva trepikoja mahu abil oskuslikult veetorni kehandiga. Mõlema tiiva tänavapoolses osas paiknevad klassiruumid, kuhu pääseb hoovipoolses osas asuva koridori kaudu. Hoonel on kaks trepikoda, mõlemad ümarakna kaudu loomulikult valgustatud. Tõnismäe tänava poolne peatrepikoda ühendab pealeehituse rajamisel viite korrust. Tuvi tänava poolsest trepikojast pääseb lisaks maapealsetele korrustele ka keldrisse. Juurde ehitatud transformaatori ruum jätkab tahutud kividest sokliosa ja klomppaest ehitatud seinapindadega H. Johansoni koolimaja lahendust. 1958. aasta juurdeehitus kasutab laienduses klombitud paasi ning jätkab fassaadide olemasolevat akenderütmi, mistõttu sulandub algse hoonega. Hoovifassaad ja tagumine külgsein on laotud silikaattellistest, kuna paekivi polnud saada.

Ajalugu

Tõnismägi 12 asuv veetorn valmis 1882. aastal inseneride F. Howeni ja A. Esseni projekti järgi. Veetorn ühendati linna veevärgiga ja see hakkas 1883. aastal Toompeale vett andma. Tõnismägi 14 hoone on valminud kahes etapis arhitekt H. Johansoni (1884-1964) 1935. aasta projekti järgi. 1935-1937. aastal jäi Tuvi tänava poolne osa lõpuni ehitamata, valmis vaid vundament. Hoone ehitus lõpetati 1958-1960. aastatel. Johanson projekteeris hoone naiskutsekooli kasutuseks (Tallinna Kokanduskeskkool). Peale koolimaja valmimist ehitati piki Tuvi tänavat hoonele juurde 1-korruseline transformaatori ruum. 1958. aastal projekteeris arhitekt Enn Kaar koolile juurdeehituse Tuvi tänava äärde. Nõukogude ajal asusid hoones tehnikumid. 1997-2004. aastatel asus hoones TTÜ Kõrgem majanduskool. Alates 2004. aastast kuulub hoone Tallinna Tehnikaülikoolile ning on kasutuses TTÜ Tallinna Kolledži ning TTÜ arhitektuuri- ja urbanistikainstituudi õpperuumidena. 2015. aastal on koostatud projekt hoone pööningukorruse välja ehitamiseks ja trepikoja laiendamiseks ning koolimaja ühendamiseks endise veetorniga. Selle käigus on Tõnismäe tänava äärsele trepikojale ette nähtud pealeehitus ühendamaks pööningut ja neljandat korrust ning täiendavate katuseakende lisamine. Tõnismägi 12 torni kasutuselevõtuks on kavas koostada täiendav projekt.