Mälestise nimi Pangahoone Estonia pst.11, 1902-1904.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mälestis on silmapaistev, hästi säilinud välisilme ja sisekujundusega 20. sajandi alguse historitsistlik hoone.

Kirjeldus

Neogooti stiilis hoone välisilme peamisteks kujundajateks on nurki markeerivad tornid ja saalide kaaraknad. Tallinnas erandlik oli Lääne-Euroopast toodud kiltkivist tehtud katusekate. Alumisel korrusel paiknesid suured saalid – Estonia pst pool raamatupidajate saal, Teatri väljaku pool aadlisaal ja Sakala tänava pool talurahvasaal. Teisel korrusel olid panga presidendi ja juhatuse sekretäri korterid. Uhkeid historitsistlikke interjööre ilmestavad seina ja laemaalingud, värvitud stukkdekoor, nurgatorni vitraažid ning lühtrid.

Pangahoone asub Tallinna kesklinnas, Estonia puiestee ja Sakala tänava nurgal.

Ajalugu

Eestimaa Aadlike Krediidiühing ostis uue pangahoone ehitamiseks Kaarli koguduselt krundi 1902. aastal. Projekt telliti Riia arhitektilt August Reinbergilt, kes valis Aadlipanga jaoks eeskujuks Põhja-Saksa alade tellisgootika. Nurgakivi pandi augustis 1902, viimistlus- ja mööblipaigaldustööd lõpetati 1905. aastal.

Tallinn, Estonia pst 11 värviuuringute aruanne. Tallinn 1995. (MKA arhiiv)