Mälestise nimi Anton Hansen-Tammsaare monument

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Mälestise tunnus

Anton Hansen-Tammsaare monument on ainulaadne, kuna on püstitatud Eesti ühele märkimisväärsemale kirjanikule juba tema eluajal. Tegemist on algupärasel kujul säilinud ausambaga.

Kirjeldus

Kirjanik A.H.Tammsaare pronksbüst asub kõrgel graniitsambal. Sammas on kaunistatud reljeefidega, kus kujutatakse romaani "Tõde ja õigus" episoode - Andrese Vargamäele saabumist koos Krõõdaga ning Indreku sookraavi kaevamist ja Pearuga leppimist. Skulptor Ferdi Sannamehe tehtud monument asub kirjaniku poolt tuntuks kirjutatud valla- ja endise kohtumaja ees ning monument avati 30. augustil 1936. (http://www.puhkaeestis.ee/et/anton-hansen-tammsaare-monument-jarva-madisel)

Ajalugu

Skulptor F. Sannamehe skulptuur 1938. aastast. Kirjanik A. H. Tammsaare 50. sünnipäeva tähistamiseks.

Vaata lisa nr. 1

Meedia

Postimees nr 133, 18 mai 1936. Järvamaale A. H. Tammsaare monument. Tammsaare monumendi paigaldamiseks koguti korjandusega 1800 krooni.
Päevaleht nr 134, 18 mai 1936. A. H. Tammsaare ausammas valmistamisel.

Järva Teataja nr 68, 12 juuni 1936. A. H. Tammsaare monument kerkib. Juunikuu esimeses pooles 1936. aastal teostati Tammsaare monumendi alusmüüri rajamise tööd ning korrastati Albu vallamaja esist parki. Samba graniit viidi samal ajal Tapale J. Kalju tööstusse väljaraiumiseks.

Järva Teataja nr 100, 28 august 1936. Albu erinumber. Artiklid Tammsaare sünnikohast, loomingust, monumendi püstitamisest.

Päevaleht nr 235, 31 august 1936. A. H. Tammsaare ausammas avatud. Kirjanik ise avamistalitusele ei ilmunud saatis ainult telegrammi tõe ja õiguse eest kokkutulnuile. Ülevaade ausamba avakõnedest ja kohal viibinutest. Ausamba avas Kaitsevägede ülemjuhataja kindral Johan Laidoner, avakõne pidasid veel samba püstitamise komitee esimees J. Ruuse, prof. Gustav Suits jt. Avamisest võttis osa 3000 inimest, kes olid kohale tulnud Tallinnast, Tapalt ja mujalt.
Maa Hääl: maarahva ajaleht nr. 99, 31 august 1936. Kirjanik A. H. Tammsaare ausammas avati. Avamisürituse ülevaade ja Laidoneri kõne.