Mälestise nimi Järva-Madise kirikuaed
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis, arheoloogiamälestis
Mälestise vana number Arh. 376, Arhe. 139-k

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Arheoloogia, Matmispaigad, Kirikuaed.
Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Tüüpiline ajastu kalmistu.

Kirjeldus

Kirikuaed on põhja- ja lääneküljelt ümbritsetud paekivi sidusmüüriga, kaetud katusekiviga, korgusega 1 m, lõuna- ja idaküljel maakivi- ja paekivilaotis kõrgusega 1 m. Põhjaküljel kaks krohvitud väravaposti väravavõredeta, lääneküljel samuti kaks väravaposti ilma väravavõreta. Kirikuaias sepisaedu, malmvalu- ja sepisriste, üksikuid graniittähised, üks kivirist. Kirikust loodes uhke malmaed, sees malmristid, kaks sepisristi. Kirikust kirdes kunagise kirikaia idapiiril arvatavalt kabeli põhi: krüpti laevõlv terve, krüpti ümber malmpostid osaliselt säilinud kettaiaga. Selle kõrval Vietinghof-Scheelide hauaplats ümbritsetud 1.30 m kõrguse kiviaiaga, pealt kaetud katusekiviga. Kahepoolsed sepisväravad. Sees 5 hauaplaati, 2 graniitristi, tagaseinas 6 tahvlit (dolomiit). Hauaplatsist põhjapool alles kunagises idapoolses müüris asunud värava postid. V-S-de hauaplatsist idapoole jääb parun Douglase hauakabel - kiviehitis, ümmarguse põhiplaaniga. Douglase kabelist idapoole jääb uuem kalmistuosa, mis praegu kasutusel. Kirikuaed üldiselt hooldatud. Plaan olemas.

Kirjeldus

Kalmistu asub ca 0,4 ha suurusel alal. Asutatud 18. sajandil. Vahetult kirikut ümbritseval alal asuvad keskaegsed matused, mis kuuluvad ka arheoloogiamälestiste alla. Ala on hästi hooldatud.

Kalmistu on rajatud 18. sajandil.

Vaata lisa nr 1.

Meedia

- Olev Kenk. Fotod ja video: Järva-Madise kalmistul lõhuti mõisnike hauamonumente. - ERR.ee uudisteportaal 26.09.2016
- Anne Põder. Mõisnike hauaplats sai teist korda tunda lõhkuja kätt. - Järva Teataja 27.09.2016