Mälestise nimi Kihelkonna kalmistu

Mälestise tunnus

18 saj. luteri usu kirikule kuulunud piirkonnale iseloomulik kalmistu näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajaloolised hauatähised- ja hauapiirdeid, ajaloolised haljastuselemendid, ajalooline planeering, piire ja väravad.

Kirjeldus

Kalmistu asub aleviku serval endisest Rootsiküla mõisast Kuressaarde viiva tee ääres. Kalmistu hõlmab ligikaudu 2,2 hektari suuruse ebakorrapärase kujuga maatüki, mida piirab tüüpiline Saaremaa kiviaed kolme väravaga: kirde-, ida- ja lõunavärav.
Kalmistul on mitmeid erinevaid hauatüüpe: kiviristidega ja raudristidega hauaplatsid, kamber- ja kääbashauad, suured maasolevad hauaplaadid. Kõige levinud hauakivide materjal on dolomiit. Mõningaid hauaplatse ümbritseb sepisaed, mõningaid kivi või kettpiire. (Ringkäik kihelkonna kalmistul, Kalju Eerik, Oma Saar 2008).

Ajalugu

Rajatud tõenäoliselt 1780ndatel aastatel, mil anti välja ukaas kirikuaeda matmise keeluga. vanim hauatähis, mis tänaseni säilinud on aastast 1851 (Kihelkonna rotmeister Toomas Triipanti haud). 1920.a. püstitati kalmistule Eesti Vabadussõjas langenute mälestusmärk (1994 taastati). 1950ndatel aastatel püstitati kalmistule mälestusmärk II MS hukkunutele.
Enamik kalmistule maetuid on talupojad, aga ka meremehed, teiste haudade hulgast tõusevad esile kohalike mõisnike kamberhauad, mis asuvad lähestikku ja on kaetud massiivsete kiviplaatidega. Kokku on kalmistul ca 6000 hauda ja maetud ca 40 000 inimest.

Kaitsevööndi ulatus on vastavalt seadusele 50 m mälestise välispiirist.

Vaata lisa 1. mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.