Mälestise nimi Torgu kalmistu

Menetleja: Kinnismälestiste inspektor, Keidi Saks

Ajaloolise kalmistu tüüpiline näide, kalmistu koosseisus on ka II maailmasõjas hukkunute ühishaud.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 0,56 ha. Kalmistu on ida poolt piiratud madala (kõrgus u 0,4 m) maakivikuhjatisega. Teistel piiretel on puitlippaed. Kalmistul on kaks väravat - põhja- ja lõunaküljel. Põhjaküljel on puitpostidel puitlippvõred ja lõunaküljel metallpostidel ühe poolega puitlippvõre. Vanemaid kui II maailmasõja lõpp on kalmistul 74 metallhauatähist (sh 57 sepist), 2 sepisaeda ja 31 kivist hauatähist. Hoonetest on kalmistul tööriistakuur ning olemas on ka kaev.

Torgu kalmistu asub Sõrve poolsaarel, Iidest 0,8 km läänes, Iide-Jämaja maanteest 0,2 km lõunas.

Ajalugu

Torgu õigeusukogudus rajati 19. sajandi keskpaigas, 1873. aastal valmis Torgu kirik. Ka kalmistu tekkimisaeg jääb tõenäoliselt samasse aega.

Kaitsevöönd on 50 m laiune maa-ala väliskontuurist alates.