Mälestise nimi Värska kalmistu

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Silmapaistev õigeusu maakalmistu näide, olles mitme kultuuritegelase viimaseks puhkepaigaks.

Kirjeldus

Värska vana kalmistu asub praeguse kirikuhoonest veidi eemal, sinna on maetud Värska koguduse esimesed preestrid, neist kuulsaim on Anikita Jakovlev, endine luterlane, kes teenis kogudust 1774-1805. Tema sulest pärineb ka vanim teadaolev eestikeelne pihtimiskord (1776) ja mõned Piibli ja kiriku liturgilised tekstid. Sellel kalmistul on omapäraste sisseraiutud ristidega kivid 15-16 sajandist, mida peale Setomaa mujalt Eestist ei teata. Endise puukiriku asukoht on kalmistul tähistatud. Kalmistu on ääristatud maakivimüüriga.

Ajalugu

Värska õigeusu kogudus tekkis 1759. aastal, mil ehitati puust kirikuhoone, olleks üks vanimaid õigeusu maakogudusi. 1907. aastal valmistati uus kivist kirik lammutatud puukiriku kõrvale. Kalmistule on maetud alates koguduse tekkimise algusajast, kalmistu uude ossa on maetud alates 20. sajandi algusest. Uus kalmistu on läbi ajaloo pidevalt laienenud.