Mälestise nimi Kõrveküla külakooli hoone

Mälestise tunnus

Ajalooline ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus ja millel on säilinud algne välisilme ja ruumijaotus.

Kirjeldus

Viilkatusega madalal maakivivundamendil puumaja. Hoone on vooderdatud laudisega, hoone tagaküljel säilinu laia lauaga laudis. Esifassaadi keskel lihtne uks. Aknaid ja aknajaotust on hiljem muudetud. Tagakülje keskel väike, tõstetud katusega väljaehitis.

Ajalugu

Liivimaa kindralkuberner George Brown andis 18. aprillil 1765. aastal välja koolipatendi, mille alusel tehti vähemalt viie adramaa suurustele mõisatele kohustuseks asutada koolid lastele, kellel puudusid kodus õppimise võimalused. Mõisnikele, kes kooli ei asutanud, oli ettenähtud trahv kümme taalrit kirikukassasse. Aastail 1766-1767 asutati Tartumaal koolid kõikides suuremates mõisakogukondades, sealhulgas ka Raadi mõisas Kõrvekülas. Niisiis võib Kõrveküla kooli vanust arvestada alates 1766. aastast.
1860. aastal on ehitatud vana koolimaja, mida tunneme ka Miina Härma sünnikoduna.