Mälestise nimi Tartu linnakooli hoone

Endine linnakooli hoone jäädvustab Tartu linna ja Eesti kooli ajalugu.

Kirjeldus

Tegemist on kahekorruselise ristkülikukujulise põhiplaaniga maakividest ning tellistest ehitatud ja krohvitud hoonega. Hoone seinapindu ilmestavad frontoon, nurgaliseenid, kaarsilluse ja krohvraamiga aknad ning karniis.

Ajalugu

Õppehoone Riia tn 23 on endise linnakooli hoonena ajaloomälestis. Nõukogude perioodil asus hoones ülikooli sõjalise kateeder. 19. sajandil ehitatud historitsistlik hoone oli võlvkeldriga kahekorruseline kivimaja. Esimene ümberehitus toimus 1933. aasta paiku, mil ehitati täis hoovikülje tiibade vaheline osa (tollal einesaaliks) ja trepi ümber kujundati ringina kulgev fuajee. Tänapäevase välisilme sai hoone 1930. aastate teisel poolel (projekt 1936, Arnold Matteus), et parandada klassiruumide valgustatust. Ümberehituse tulemusel suurendati hoone aknaid ja asendati saaliploki rikkalik historitsistlik dekoor napima klassitsistliku detailivalikuga. 2000. aasta projektiga (arh-d M. Kraav ja Udo Tiirmaa) kavandati hoonele mansardina kolmas korrus, saali hoovipoolne avariiväljapääs, teise korruse avar ringselt kulgev fuajee ehitati ühest küljest kinni ja tehti teisi muudatusi. Projektist erinevalt pandi hoonele plastraamidega aknad.