Mälestise nimi Johann Karl Simon Morgensterni mälestussammas

Ülikooli kauaaegsele professorile K. Morgensternile püstitatud mälestussammas.

Kirjeldus

Kolmeastmelisel alusel paikneval lihtsal lubjakivist obeliskil on pronksplaat teksiga: "Area Morgensterniana", mis tõlkes tähendab Morgensterni maa-ala, tähistades siin paiknenud Morgensterni aeda.

Ajalugu

Mälestussamba püstitas ülikool oma kauaaegsele professorile K. Morgensternile Toome nõlvale veel professori eluajal, 1851.aastal. Autor K.Tool.

Johann Karl Simon Morgenstern (1770 – 1852) oli saksa päritolu õpetlane, kes aastatel 1802 – 36 oli Tartu Ülikooli elokventsi ja klassikalise filoloogia, esteetika, kirjandus- ja kunstajaloo professor. Ta oli Tartu Ülikooli raamatukogu rajajaid ja esimene direktor (1802 – 39). Asutas 1803 Tartu Ülikooli kunstimuuseumi (nüüd TÜ Klassikalise Muinasteaduse Muuseum), millest 19. sajandi II poolel kujunes huvitav Vana-Kreeka ja Rooma skulptuuride koopiaid, münte ja üksikuid originaale sisaldav kogu ja juhatas seda aastani 1837. Osales ülikooli põhikirja (statuudi) koostamisel (1802-03) ning ülikooli juhtimises. (EE, 6. kd. Tln., 1992; Tartu ajalugu. Tln., 1980 )

Meedia

Tartu linna ilme võlgneb palju Morgensternile, kes Tartusse tuleku momendist peale võitles Toomemäe heakorrastamise eest. Sellel kohal Toomemäe nõlval, kus praegu asub monument, asetses Morgensterni aed, mille ta annetas ülikoolile. Kui aed läks ülikooli käsutusse, rajati sinna ülikooli kuraator G. Kraffströmi ettepanekul lõbustuskoht üliõpilastele, kuhu püstitati kiiged ja ehitati seadeldised võimlemise jaoks ning rajati keeglimänguplats. Aed ümbritseti kõrge taraga, et üliõpilaste võimlemisharjutused ei riivaks silma ega meelt daamidel, kes võisid mööda jalutada.