Mälestise nimi Rahvaste mälestussammas

Tartu vanim monument.

Kirjeldus

Telliskivist neljakandiline postamenti kroonib vaskkera otsa asetatud rist. Mälestussamba igale küljele on paigutatud vaskplaat, kus eesti, saksa, vene ja ladina keeles selgitatakse selle otstarvet. Tekst vanaaegses eesti keeles: " Siin Hengwa Mitme Maije Rahwa Luid. Tarto Liin Matt neid Omma Maria Kirriko Man XIII-nest saast XVIII Saa Aastade sadik. Neide Hawwade Piäl Ehhit Alexander Selle Vastse Tarkuse Pempli. Sedda Kottust Anti Neil Lujedel hengamisses MDCCVI-mal Aastal Iiani Kuul".

Ajalugu

Ülikooli peahoone ehitamisel kunagise Maarja kiriku kohalt leiti kiriku põranda alt ja kiriku juures asunud surnuaiale maetud luid. Need maeti uuesti aastal 1806 Toomeorgu Vallikraavi t äärde ja sellele kohale püstitati aastal 1811 J. W. Krause jooniste järgi väike nelinurkne Rahvaste monument, mis matkib Väike-Aasia (Lüükia) hauamonumente.
20. septembril 1985.a. maeti mälestussamba tänavapoolsele küljele ka Ülikooli peahoone keldrites sama suve arheoloogilistel kaevamistel väljatulnud inimluud. Ühishauda pandi ka vutlar, milles on kiri ümbermatmise kohta.