Mälestise nimi Tartu Aleksander Nevski kalmistu

Mälestise tunnus

Iseloomulik näide 20. sajandi algul rajatud regulaarse planeeringuga ja kõrghaljastusega kalmistust. Jälgitavate piiridega, järjepidevalt hooldatud kalmistu sisaldab paljude kultuuritegelaste haudu ning peegeldab suurepäraselt hauakujunduse erinevaid etappe ja kohalikku kalmistukultuuri, andes ülevaate nii metalli- kui kivitöö meistrite töödest hauatähiste valmistamisel. Alates 20. sajandi algusest pärinevad hauad ja hauatähised omavad kultuuriajaloolist, kunstilist ja miljöölist väärtust.

Kirjeldus

Kalmistu on rajatud regulaarse teestikuga. Kalmistul kasvavad hõredalt valdavalt lehtpuud. Kalmistut ääristab betoonbostide ja metallpiirdega kombineeritud aed koos väravaga. Kalmistu hauaplatsid on suures osas ümbritsetud madala betoonpiirdega, kõrgeid sepispiirdeid kalmistul ei esine.

Aleksander Nevski kalmistu asub Pauluse kalmistu kagunurgas.

Ajalugu

Aleksander Nevski õigeusu kogudus asutati 1914.aastal. Suzdal- Vladimiri bütsantsi stiilis kirik ehitati Sõbra tänavale aastatel 1914-1915 Riia kubermanguarhitekti Lunsky projekti järgi. Ehitustöid juhtis Tartu ehitusmeister Fr. Kangro.
1917. aastal taotleti Pauluse kalmistu kõrval maad Aleksander Nevski koguduse kalmistu jaoks, koostati surnuaia plaan. Aastatel 1919 - 1921 ehitati surnuaiale kabelimaja, kus sai elukoha ka kabelivaht. Hoone on säilinud ja on heas seisukorras.

Lisa 1 mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piir.
kuna mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole kaitsevööndit eraldi kehtestatud on kalmistu kaitsevööndiks 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.