Mälestise nimi Monument Põhjasõjas 1700. a. langenud vene sõjaväelastele

Monument on ajalooline mälestusmärk Põhjasõjas langenud sõduritele.

Kirjeldus

Mälestusmärk koosneb neljatahulisest muldpüramiidist, mille tipus põllukividest kuhilal asetseb rist. Püramiid on ümbritsetud kümnele kahuritorust moodustatud postile toetuva laeva ankruketiga. Teepoolsel küljel asetseb paekivist müüritis koos mälestustahvliga, millel venekeelne tekst.

Mälestis asub Narva linnas, Narva-Narva-Jõesuu-Hiiemetsa tee ääres, Narva jõe kaldal.

Ajalugu

Monument on püstitatud Põhjasõjas, Narva lahingus, 1700. aastal langenud vene sõjaväelaste mälestuseks lahingu kahesajandal aastapäeval 19. novembril 1900. aastal. Monument sai II maailmasõjas tugevalt kannatada ning see restaureeriti 1950. aastatel.

Allikad

Kukkur, A. Põhjasõjas Narva lahingus 19. nov. 1700. a. langenud vene sõjameeste mälestusmärk. Restaureerimise projekt. Tööjoonised. Tallinn, 1955. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik nr P-40.