Mälestise nimi Valga Poeglastegümnaasiumi hoone
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Menetleja: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Omal ajal uudse plaanilahendusega koolihoone, mis leidsid rakendamist ka hiljem, funktsionalistlikes ja II maailmasõja järel ehitatud koolihoonetes.

Kirjeldus

Kolmekorruseline, silekrohviga tellishoone. Põhiplaanilt U-kujuline. Hoovipoolne võimla juurde ehitatud. Tänavafassaad on neoklassitsistlikult sümmeetriline, tagasihoidliku kujundusega. Laia, vähe-eenduva keskrisaliidi lõpetab astmeline viil kaaraknaga keskel. Fassaadi liigendavad rõhtvööd, eenduv karniis on keskrisaliidi kohal katkestatud. Peasissepääsul on joonia ümarsammastega portaal. Tavapäraselt asuvad klassiruumid tänava pool. Uudne on trepikodade paiknemine rekreatsioonikoridori otstes, samuti õpetajatubade ja abiruumide koondamine külgtiiba. (EA)

Ajalugu

Reaalkooliks plaanitud nn „Valga valge maja“ projekti autoriks on A. Kieselbasch. G. Hellati valmistas joonised ilma algset projekti muutmata. 1915. aastal valminud hoone võeti aga esialgu kasutusele hoopis laatsaretina. Hoones oli kohe sees keskküte ja dušširuumid, mis oli sel ajal väga moodne. 1923. aastal kolis hoonesse Valga Poeglaste Gümnaasium, praegu tegutseb majas Valga Gümnaasium (riigigümnaasium).