Mälestise nimi Vaivara uus kalmistu

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Mälestise tunnus

Tegemist on piirkonna ajaloolise matmisalaga, kus paiknevad Vabadussõja mälestussammas ja kaks II maailmasõjas hukkunute ühishauda.

Kirjeldus

Kalmistul asuvad platsid on valdavalt perekonna hauaplatsid. Esineb üksikuid hooldamata platse. Hauaplatside paigutus on korrapärane, kuid paljudele platsidele puudub juurdepääs teeradadelt, mistõttu on kalmistu hooldamine ja uute teeradade rajamine ja teekatete vahetamine keeruline. Hauatähiseid on mitmesuguseid, domineerivad erineva kujundusega kivist tähised, kuid leidub ka metallist tähiseid ning puidust riste. Enamus matmisi on toimunud sellesse kalmistuossa pärast II maailmasõda. Haljastus erineb vanast kalmistuosast oluliselt: suuri põõsaid ja puid on vähe.

Asukoha kirjeldus

Vaivara uus kalmistu asub Ida-Virumaal, Vaivara küla territooriumil, vana Narva maantee ääres. Kalmistu piirneb põhjast Vaivara maastikukaitsealaga.

Ajalugu

Kalmistu rajati 1902. aastal, mil Vaivara mõisnik parun Konstantin Korff loovutas kalmistu rajamiseks maatüki. Kalmistuks plaanitud maa-ala paiknes Sinimägedest läänes - Tornimäe lõunakülje juures, 18. sajandi lõpul rajatud Vaivara vana kalmistu vastas. II maailmasõja ajal Sinimägedes toimunud lahingute ajal sai kalmistu tugevasti kannatada. Sõjategevuse käigus muutus paiguti reljeef ja purustati hulganiselt hauatähiseid. Kalmistu korrastati pärast sõda. Piirkonnas on säilinud kohati vanemaid hauatähiseid. Kuna kalmistule on põhiliselt maetud vene rahvusest inimesi, on mitmetele haudadele paigutatud metallist piirdeaiad, mis annavad kalmistule väga omapärase ilme. Kalmistul asuvad kaks mälestussammast, mis on paigaldatud II maailmasõjas hukkunute ühishaudadele.