Mälestise nimi Friedrich Reinhold Kreutzwaldi monument

Mälestise tunnus

Eesti väljapaistva kultuuritegelase mälestuseks püstitatud monument. 1930-ndate monumentaalskulptuuri näide.

Kirjeldus

Monument koosneb kaheastmelisele treppalusele ning kitsamale vaheastmele paigutatud, ülaservast ära lõigatud otstega graniitpostamendist ning kirjamehe elusuurusest pronksist rinnakujust. Ülikonda rõivastatud rinnakuju vasem käsi toetab avatud raamatut, parem hoiab sulepead.
Mälestussamba postamendi ülaosas on reljeefsete poleeritud pinnaga graniittähtedes tekst:VIRU LAULIK/F.R.KREUTZWALD. Postamendi alaservas poleeritud graniittähtedega tsitaat:KAUGEL NÄEN/KODU KASVAMAS.

Ajalugu

Kreutzwaldi monumendi püstitamise aktsioon algatati 1937. a seoses Kreutzwaldi 55. surma-aastapäevaga. Raha selleks laekus ülevirumaalise korjanduse teel. A. Elleri loodud monument avati pidulikult 1938.a. Monumenti restaureeriti 1981.a.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestisele ei määrata eraldi kaitsevööndit, kuna mälestis asub Rakvere vanalinna muinsuskaitsealal (reg. nr 27012)

-Ajaloost Kreutzwaldi sambale soditi haakrist