Mälestise nimi Palamuse kihelkonnakooli hoone

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Mälestise tunnus

Ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus. Eesti kirjandusklassikasse kuuluva O.Lutsu `Kevade` sündmuste tegevuspaik.

Kirjeldus

Ühekorruseline kõrgel maakivist vundamendil puithoone on kaetud sindelkatusega, palkseinad laudvoodriga. Põhjapoolses otsas on klassituba, õpilaste magamistuba (hiljem ehitatud ümber klassitoaks), sahver, õpetajatuba ja kantselei. Lõunaküljel olid köstri eluruumid (saal, kirjutus-, magamis-, söögituba ja köök). Sissepääs kooliruumidesse on kirdeotsas, kagupoolse köstri eluruumidesse viiva välisukse ees on viilkatusega tuulekoda. Aknad on kõrged, kuue ruuduga.
Kooliruumidel on laudadest nn. poola laed, krohvitud ja valgeks lubjatud seinad, laiadest värvimata laudadest põrandad. Osaliselt on säilinud algseid uksi. Põhja poolt piirab koolimaja põlispuudega park, ida ja lõuna poolt viljapuuaed.
(M. Ernesaks, Eesti arhitektuur)
.

Ajalugu

Asutati 1687 köstrikoolina ja muudeti 1824 kihelkonnakooliks. Praeguseni säilinud hoone koos köstri eluruumidega valmis 1873.