Mälestise nimi Elamu Tartus Raekoja pl 2, 1778. a

Menetleja: Kultuuriväärtuste teenistuse juhataja-muinsuskaitse peaspetsialist, Egle Tamm

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Barokk ja rokokoo stiilis maja on mahult iseloomulik, kuid detailidelt väheesinev 18. sajandi lõpul ehitatud maja näide.

Kirjeldus

Kaekorruseline hoone on L-kujulise põhiplaaniga ning paikneb Raekoja platsi ja Ülikooli tänava nurgakrundil. Majal on võlvitud täiskelder, mis toetub puitparvedele, viimased kindlustati 1980. aastatel. Hoone nurki rõhutab rustika ning I ja II korruse vahelist seinapinda elavdavad ristküliku kujulised ehispinnad. Maja ehteks on Raekoja platsi poolsel küljel täies mahus 1990. aastatel taastatud kaarportaal ja sellele kohal olev rokokoo stiilis ornament, samuti Ülikooli tänava poolsed veesülitid. Avatäited on algse prossijaotusega, kuid 1980. aastatele omaste profiilide ja pinnakattega. Algselt olid majas ülemisel korrusel stukklaed, alumisel korrusel (esikus, tubades, kahes köögis ja kahes jääkeldris) võlvitud laed. II korrusel on taastatud rokokoo-stiilis saal.

Ajalugu

Maja ehitas leskproua Schlichting 1778. aastal (müürimeister F. L. Jahnentz). 1786. aastal tehti majale juurdeehitus. 1795. aastal ostsid krundi vennad Wernerid. 1824. aastal avati siin G. C. Werneri kohvi- ja söögimaja. 1834. aastal ostis krundi kaupmees ja kondiiter E. H. S. Bauch, kes oli samal aastal omandanud ka kõrvalkrundi (krundid liideti). Nüüdsest on kruntidel ühine ajalugu. 1868. aastal omandas kinnistud kondiiter A. E. Borck. 1909. aastal ostis kinnistud notar K. Rosenthal ja laskis arhitekt R. Pohlmanni kavandite järgi ümber ehitada esimese korruse poeuksi ja aknaid, sh Raekoja platsi poolse peaportaali. 1920.-1930. aastatel asus hoones seemne- ja aiatööriistade kauplus "Erika" ning 1935. aastal seati maja teise korruse nurgaruumidesse sisse trükikoda "Varrak". 1982-1992 restaureeris maja Poola restaureerimisfirma BUDIMEX. Hetkel asub majas hotell "Draakon".