Mälestise nimi Elamu Tartus Pepleri 4, 1870.a.
Mälestise registri number K6994

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Hoone on iseloomulik näide 19. sajandi lõpu neorenessanss stiilis villaarhitektuurist.

Kirjeldus

Algselt oli hoone ühekorruseline, kõrge nelinurkse bellevue torniga. Selle hoone fassaadilahenduses on tunda Berliini maalilise villastiili mõju. Neorenessanss stiilis hoone fassaadi ilmestavad simsid akende ja korruste vahel, ning nurgaliseenid. Eenduval risaliidil on kaarsillusega neorenessanssaknad. Maja nurgal asub kolmekordne torn, mida on kaunistatud rustikaga. Torni ülemist osa ilmestavad kaarsimss ja konsoolkarniis. Torni ees on paraaduksega avatud etik. Maja taga on kõrge maakiviseintega terrass, mille piirdest on säilinud graniitpostid. Hoone ülemised korrused on renoveeritud korteriteks, alumisel korrusel asub Tartu Rahvaülikool.

Ajalugu

Rikkaliku fassaadidekooriga ja liigendatud põhiplaaniga kahekordne villa, mille nurgal kõrgub kolmekordne neorenessansstorn. Villa kuulus algupäraselt Alexander von Oettingenile, kes laskis selle ehitada 1859–1870 (arhitekt Otto Mohr).