Mälestise nimi Tartu Uspenski kalmistu kabel-kellatorn, 1899. a

Mälestise tunnus

Historitsistlikus stiilis ehitatud Uspenski kalmistu kabel-kellatorn on iseloomulik näide 19. saj. kalmistuarhitektuurist.

Kirjeldus

19.sajandil ehitatud matusekabeli pikihoonel ja kellatornil on pilastrilaadsed nurgaliseenid. Kahetiivalise, ümarkaarse valgmikuga puitukse juurde viib kõrge kivitrepp. Välisukse tuuleliist on kujundatud kapiteeliga pilastrina. Välisukse kohal on plekiga kaetud kaarjas varikatus, mille esikülge kaunistab voluudimotiividega sepis. Kellatorni luugid on kujundatud uksevalgmiku raamiga sarnaselt ümarkaarselt. Pikihoone kaarja ülaosaga aknaid ümbritseb krohviraamistus, raamistuse ülaosa on kujundatud teravkaarselt. Pikihoone ja tornikatuse all on profileeritud karniis, kõrge sokkel on raamistatud profileeritud simsiga, sokli ja akende vahelised fassaadipinnad on kujundatud vööna.

Tartu Uspenski kalmistu asub Raadi kalmistu edelaküljel Kalmistu tänava ääres.

Ajalugu

Pärast Katariina II ukaasi kirikutesse ja linnades ning külades asuvatesse surnuaedadesse matmise keelustamise kohta, rajati 1773.a. Raadile Jaani kiriku saksa- ja eesti koguduste kalmistu ning ka vene kiriku kalmistu. Kalmistul paikneb matusekabel-kellatorn. Kabelis asub arvatavasti krahvinna Sologubi haud. Kabel-kellatorn on rajatud 19. sajandil.
Võimalik et kabel on ehitatud 1866. aastal, nimelt pärineb 1862. aastast leping, milles kodanik Aleksandr Lesnikov võtab endale peale kivist kabeli ehituse Uspenski õigeusu kalmistul. Lepingus paika pandud mõõtmed (pikkus 4 ja laius 5 sülda, ligikaudu 8x10 m),
kabeli kirjeldus (plekist katus, raudvõredega aknad, krohvitööd, idapoolne poolümar sein)
ja tellija rollis on Uspenski kirik (EAA.2381.2.1870 Mäe 11. Kinnistutoimik nr. 85). Kabel valmib 1866 (ERA.R-1989.3.418. EAÕK).