Mälestise nimi Aru mõisa peahoone, 18-19. saj

Mälestise tunnus

18-19. sajandi Lõuna-Eesti traditsioonilise härratemaja iseloomulik näide. Mälestise tunnuseks on autentsena säilinud ajalooline hoonekehand ja selle välisilme ning säilinud algupärased arhitektuursed detailid ja ehituskonstruktsioonid

Kirjeldus

Arhailine klassitsistlikus stiilis mõisahoone mis koosneb tõenäoliselt 18. sajandi teisel poolel rajatud vanast kahekorruselisest hooneosast ja sellele 19. sajandi keskpaiku tehtud ühekorruselisest juurdeehitusest. Mõlemad hooneosad on tellistest ja krohvitud ning poolkelpkatusega. Vanemal hooneosal on mantelkorsten, millel massiivne korstnapiip. Selle hooneosa räästakarniisid on laiad ja sügava profileeringuga. Ühekordsel osal on karniisid poolviilu all krepitud ning jätkatud laia lameda vööga. Peasissepääs on erandlikult ühekordse korpuse otsafassaadis, mille ees paiknes puitveranda.

Ajalugu

Hoone vanem osa on ehitatud arvatavalt 18. sajandi teisel poolel ja uuem osa 19. sajandi teisel veerandil klassitsistlikus stiilis. 19. sajandi lõpus lisati eklektilised verandad. 1960. aastail liideti hoovipoolsele külgfassaadile betoonpaneelidest ja silikaattellistest juurdeehitus.