Mälestise nimi Kavilda linnuse territoorium, 15-16.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Vasallilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Keskaegsed ajaloolist, fortifikatsiooniajaloolist ja arhitektuuriajaloolist väärtust omavad 15. s vasalllinnuse varemed

Kirjeldus

Linnuse asemeks on ca 0,3 ha suurune rusune ala, mille keskmises osas on tugeva mördiseguga koos olevaid müürikatkeid.
Säilinu põhjal on A. Tuulse leidnud, et tegemist oli ilmselt nelinurkse põhiplaaniga linnusega, mida kolmest küljest piirasid ehitised. Maakivist vundamendimüüride paksust linnuse keskosas on mõõdetud 1,6 m.
Linnuse ehituse täpsemaks uurimiseks oleks aga vajalik korraldada arheoloogilised väljakaevamised.
[allikaks U.Hremanni koostatud ajalooline ülevaade. ERA.T-76.1.1453]

Ajalugu

Esimesed kirjalikud andmed linnuse olemasolust on pärit 1495. aastast. 1582. aastast pärineb märge, kus mainitakse, et linnud on pea täielikult purustatud, 18. sajandi lõpuks on linnusest jäänud alles vaid varemed. Viimased müürijupid ja kivimaterjal kanti tõenäoliselt laiali Kavilda mõisa kivihoonete ehituseks. Tänaseks päevaks on säilinud endise linnuse aladel künklik rusula, kaetud haljastusega.

Üldinfo

Kavilda vasallilinnus oli põhjapoolseim neljast Tartu piiskopkonna vasallilinnusest (Rõngu, Rannu, Konguta, Kavilda), mis asusid vastu Võrtsjärve. Linnus oli üsna raskesti ligipääsetav, sest seda piirasid soised alad ja Võrtsjärv, ligipääsutee oli ilmselt lõunas Nõo või Rõngu poole. Linnus ise aga asus üsna kõrgel Kavilda oru kaldal ja parema ilmaga võis sealt ehk ka Võrtsjärve näha.
Linnus rajati ilmselt seal enne asunud Siidrelinna muinaslinnuse asemele. 13. sajandil läänistati need alad aga Tiesenhausenite perekonnale. Linnuse ehitamise aeg on ebaselge, kuid on teada, et 15. sajandi lõpus on linnus juba olemas olnud. Sel ajal oli juba tegemist tugeva kivist rajatisega, mille ümber olid ka külad ja talupojad. Linnus hävitati 16. sajandi keskpaigas Vene-Liivi sõjas kohe pärast Tartu langemist.
17. sajandi alguses tekkis linnuse juurde mõis. 18. sajandi lõpupoole kirjeldasid linnusemüüre nii Hupel kui ka Körber, kuid enamik hästi kättesaadavaid kive taaskasutati mõisa abihoonete ehitusel.
[allikaks U.Hermanni koostatud ajalooline ülevaade. ERA.T-76.1.1453]