Mälestise nimi Suvila koos õuehoonega Mäekalda 9, 19. saj.

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mäekalda 9 paiknev elamu on 19. sajandist pärinev historitsistlikus stiilis suvila, mis moodustab kõrval paikneva teenijateelamuga tervikliku arhitektuuriansambli.

Kirjeldus

Hoone on historitsistlikus, tugevate klassitsismimõjutustega stiilis – põhimahtudelt sümmeetriline, lopsaka karniisi ja madalakaldelise katusega. Esiküljel paikneb avar veranda. Hoonel on sümmeetriliselt paiknevad segmentkaaraknad. Säilinud on saedekoor. Teenijate elamu arhitektuurne ilme ühtib peahoone omaga.

Ajalugu

Mäekalda 9 ehitusloo kohta on väga vähe andmeid. Algsel kujul ehitati ansambel arvatavalt 1870.-1880. aastatel. Veranda ning hooviküljel paiknev eeskoja ja vannitoaga hoonemaht on tõenäoliselt 20. sajandil juurde ehitatud.

krunt Mäekalda tn. 9