Mälestise nimi Elamu P.Süda t. 3 I, 20. saj. algus

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eeslinnade peaspetsialist, Kirsi-Merilin Luik

Esinduslik näide arhitekt Ernst Kühnerti loomingust.

Kirjeldus

Tegemist on püstplankseintega kortermajaga, mille välisseinad on kaetud lubikrohviga ja värvitud ookerkollaseks. Katusekonstruktsioon on erineva ristlõikega puidust. Katuse katteks on sile värvitud tahvlitest valtsplekk. Hoone on kolmekorruseline ja kellerdatud. Vundament on ehitatud paekivist lihtvundamendina, mis on 0,6 m paksune. Paekivist sokkel on vuugitud vähese tsemendisisaldusega lubiseguga. Hoonel on hooviküljel rõdu. Peasissepääsu külgedel on stiili järgivad puitpiirded, rajamisaegne peauks on säilinud suurepäraselt.

Ajalugu

P. Süda 3 kortermaja rajati aastatel 1913–1914. Hoone projekteeris arhitekt Ernst Kühnert (1885–1961). Arhitekt on ka samal perioodil valminud naabermajade P. Süda 3a ja P. Süda 2a projektide autoriks.

krundi ulatuses

Allikad

OÜ Restaureerimiskeskus. (2001) Rekonstrueerimisprojekt. Köide III. Põhijoonised – A. Köide IV. Detailid – B. Köide V. Avatäited – C. P. Süda 3. TKVA Toimik N9-850-A/B/C