Mälestise nimi Elamu P.Süda t. 3 II, 20. saj. algus

Arhitekt Ernst Kühnerti loomingu ilmekas näide, esinduslik juugendlik elamu.

Kirjeldus

Tegemist on püstplankseintega kortermajaga, mille välisseinad on kaetud lubikrohviga. Hoonel on 3 maapealset korrust ja üldkasutatavat pinda on 241,8 m2. Ehitis on rajamisajast peale kasutusel korterelamuna. Majal on madalvundament ning kande- ja jäigastavate konstruktsioonide materjaliks on puit. Hoone moodustab omalaadse terviku samalaadse kortermajaga P. Süda 3. Silmapaistvamateks detailideks on rajamisaegsed eri kujuga puitaknad, erkerid ja klaasitud uksed tänava- ning hooviküljel.

Ajalugu

P. Süda 3a kortermaja rajati 1920. aastatel. Hoone projekteeris arhitekt Ernst Kühnert (1885–1961). Arhitekt on ka samal perioodil valminud naabermajade P. Süda 3 ja P. Süda 2a projektide autoriks.

krundi ulatuses

Allikad

OÜ Restaureerimiskeskus. (2001) Rekonstrueerimisprojekt. Köide III. Põhijoonised – A. Köide IV. Detailid – B. Köide V. Avatäited – C. P. Süda 3. TKVA Toimik N9-850-A/B/C