Mälestise nimi Lillepaviljon Pirita tee 26, 1958. a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Silmapaistva nõukogude modernistliku arhitektuuri näide, hoone on projekteerinud arhitekt Valve Pormeister.

Kirjeldus

Paviljon on rajatud järsule reljeefile. Lamekatusega hoonel on viis eri tasapinda. Muruväljakud, trepistikud ja terrassid sulanduvad maastikku. Sissepääsutiib voolab kärestikuna nõlvalt alla. Aastate jooksul on tehtud mitmeid ümberehitusi: peasissekäigu ette ehitati tuulekoda, muudeti põhjapoolse rõdu lahendust, juurde ehitati teine sissekäik, saali alla tehti täiendav saal, puitaknad asendati pakettakedega. Näitusesaal on kõrgete vitriinakendega, mis avavad vaated skulptuuride aeda ja merele. Saali interjööri mitmekesistavad dekoratiivsed purskkaevudega basseinid ning idaseinas rõdukorrus. Hoone oli esialgsel kujul mõeldud ainult suviseks kasutamiseks. Puudusid garderoobi- ja tualettruumid.

Ajalugu

Hoone ehitati 1960. aastal Rahva Majandussaavutuste Näituse territooriumile. Projekti autorid olid arhitekt Valve Pormeister (1922-2002) ja sisearhitektid Vello Asi ning Väino Tamm. Kohvikuhoone ”Tuljak”ehitati lillepaviljoni juurdeehitusena 1964-1965. aastal.

Allikad

Pantelejev, A. (2013) Lillepaviljoni rekonstrueerimise ja tiibhoone ehitamise muinsuskaitse eritingimused. TKVA Toimik N9-8288
Pantelejev, A. (2011) Lillepaviljoni katuse rekonstrueerimise muinsuskaitse eritingimused. TKVA Toimik N9-7396
Vikipeedia. Lillepaviljon. [www] http://et.wikipedia.org/wiki/Lillepaviljon (14.01.2015)

Meedia

- Kristina Kostap. FOTOD ⟩ Arhitektide liit tunnustas sajandi kümmet olulisemat arhitektuuriobjekti. Postimees Kodu 9.10.2021
- Priit Liiviste. VÄRSKEM ILME JUBA AASTA PÄRAST Pirital restaureeritakse legendaarne Lillepaviljon. Pealinn 29.10.2021
- Galerii. Pirital jõudsid lõpule Lillepaviljoni restaureerimistööd. ERR.ee 21.12.2022

Kirjandus

Liina Jänes, Maris Mändel. Ajalooga maja. Lillepaviljon. - Pööning. HOOV. ERINUMBER. 2023, lk 34-44.