Mälestise nimi Tehasehoone Põhja pst. 7, 1932. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Tegemist on suurepärase näitega Eugen Habermanni loomingust. Tehasehoone on ehitatud 1920ndate aastate lõppu iseloomustavas funktsionalistlikus stiilis, ekspressionistlike aktsentidega.

Kirjeldus

Maksimaalselt 5-korruseline krohvitud kiviseintega tehasehoone on ehitatud vähemalt kümnes ehitusetapis. Hoones on valgusküllased, avarad ja kõrged ruumid ning kapitaalsed kandevkonstruktsioonid. Ajalooetappide mõjul on hoonekompleksis keeruline ruumistruktuur. Kompleksi keskel asuv hooneosa on kõige vanem säilinud osa. Algselt oli tegu tervikliku hoonega Põhja pst ääres, mille tänavaäärne osa lammutati koos kompleksi 5. hooneosa ehitusega. Hiljem on peale ehitatud 3 korrust. Hooneosal on osaliselt säilinud paekivist vundament, paemüürid ning kuue aknaga fassaadilõik.

Ajalugu

Kotzebue tänava ja Põhja puiestee nurgal kahekorruselise kivihoone esimesel korrusel alustas 1919. aastal tööd Ephraim Lerenmanni rajatud ettevõte. 1924. aasta juunis esitas Lerenmann Tallinna linnavalitsusele taotluse ehitada lisaks kahekorruseline tootmishoone, mis valmis 1925. aastal. 1933. aastal lõpetati neljakorruselise põhikorpuse ehitus. Moodsa tootmishoone arhitekt oli Eugen Habermann (1884-1944). Hiljem ehitati hoonele viies korrus. See 1926. aastal projekteeritud "Rauaniidi" monumentaalne trikootööstuse tehasehoone on siiani kogu kinnistu dominandiks. Tehasehoone oli Eesti üks esimesi funktsionalistlikke ehitisi. Hoonet on aastate jooksul täiendatud juurde- ja pealeehitustega. 2015. aastal on KUU arhitektide poolt koostatud Põhja pst 7 hoonesse Eesti Kunstiakadeemia õppehoone eskiisprojekt.

krunt

Delfi 25.08.2014, "Eesti kunstiakadeemia õppehoone arhitektuurikonkursi võitjad on selgunud"