Mälestise nimi Elamu Raua t. 29, 1936. a.

Mälestise tunnus

Hoone kuulub haruldaselt terviklikku funktsionalismimõjuliste elamute ansamblisse Raua põiktänaval. Ansambel sündis ajavahemikus 1932–36. Terviku planeeris arhitekt Anton Soans, kompaktse grupina ehitatud hooned lisaks temale veel neli arhitekti. Kortermaja Raua 29 kavandas Richard Falkenberg. Üksikehitisena on hoone ühtlasi sõjaeelse moodsa kortermaja kui hoonetüübi silmapaistev ja hästi säilinud näide.

Kirjeldus

4-korruseline elamu Raua 29, nagu teised selle umbtänava hooned, on funktsionalistliku arhitektuurikäsitlusega. Hoone põhiplaan on tundlikult liigendatud. Trepikoja maht astub veidi tagasi, peasissepääs avaneb nišist, mille kohale jääb trepikoja rõdu. Fassaade ilmestavad erineva suuruse ja raamijaotusega aknad. Hoovifassaadis esineb ka nurgaakna motiiv. Suurim muudatus on maja kinni on ehitatud kangialune. Sinna on rajati kaks garaažiboksi. Kangialune on suletud laudisseina ja uksega, mis on funktsionalistlikus ansamblis võõras element. Ümberehitatud on ka neljanda korruse põhifassaadi avanev rõdu – põrand eendub välisseinast, muudetud on rõdupiirde kujundust ja asendit.

Ajalugu

Piirkond Raua tänava keskosas, kus asub käsitletud elamu, oli kuni 20. sajandi alguseni hoonestamata. Raua 29 hoone arhitekt Richard Falkenberg koostas neljakorruselise kivist elumaja projekti, mis kinnitati 1936. aasta, mais. Planeeringu koostas arhitekt Anton Soans (1885–1966) juba 1932–1933. aastal. Suurem remondi vajadus hakkas tekkima 20. sajandi lõpu poole. 2003. aastal teostati katuse rekonstrueerimine, mille käigus vahetati välja katuse plekk ja pehastunud sarikad ja roovitis.

Projektgrupp Rosenberg OÜ. (2011) Muinsuskaitse eritingimused. Raua 29. TKVA Toimik N9-696
Künnapu, L. (2002) Muinsuskaitse eritingimused fassaadide remondiks. Raua 29. TKVA Toimik N9-1134