Mälestise nimi Nõmme Ristija Johannese kirik, 1923. a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Juugendlike detailidega sillapaistva arhitektuuriga puitkirik, projekteerinud arhitekt Aleksandr Vladovski.

Kirjeldus

Puitkiriku omapära seisneb rohketes juugendistiilile viitavates vormivõtetes. Kiriku templiosa (nelitise) kohal on kõrge sibulkuppel, väiksemad tornid on polügonaalsel apsiidil ja eeskojal. Seinamaterjaliks on kasutatud puitsõrestik-täidisseinu, mille täiteks on kasutatud saepuru. Katus oli algselt kaetud puitlaastudega. Tänapäeval on nii kirik kui kolm sibulkuplit kaetud tsingitud plekiga. Kirikusse on ehitatud 2 ahju käärkambrisse ja kiriku saali loodenurka. Välistrepid on uuendatud graniitplaatidega. Lääneseinas on alles värviproovi fragment vanast õli- ja emailivärvikihist. Juugendlikult pikkade ja kitsaste akende raamid on algsed ning hästi säilinud. Ülemised aknad on põlengu tagajärjel asendatud.

Ajalugu

Kirik on ehitatud aastatel 1922 –1923 Aleksandr Vladovski (1876–1950) projekti järgi, milles tegi muudatusi insener-arhitekt A. Golubkov. Antud mälestist on mitmeid kordi restaureeritud selles toimunud tulekahjude tõttu. Kirik on 19.–20. sajandil ehitatud kirikute seas erandiks rohkete juugendstiilile omaste vormivõtete ja odava ehitusviisi poolest.

Allikad

OÜ Stenhus. (2003) Muinsuskaitse eritingimused. Tähe 2 / Nõmme Ristija Johannese õigeusu kirik. TKVA Toimik N9-1530
OÜ H. Uuetalu. (2003) Remont-restaureerimistööde projekt. Nõmme Ristija Johannese Õigeusu kirik / Tähe 2. TKVA Toimik N9-1611

- Kirik sai uued sarikad / Nõmmel