Mälestise nimi Kino "Sõprus", 1955. a.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(7)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Meelelahutushoone, Kinomaja, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Suurepärane näide stalinistlikus stiilis ehitatud tüüpilisest kinohoonest.

Kirjeldus

Kahekorruselise kinohoone fassaad jääb Suur-Karja tänava poole. Fassaadi lahenduses on ühendatud klassitsistliku ja rahvusliku arhitektuuri vormid. Kõrvalfassaadidel on poolsambad, mida ühendab kaarestik. Esimesel korrusel asus kassade vestibüül, mis oli ühendatud avara estraadisaali ja einelauaruumidega, suitsetamisruum kinokülastajaile, ruumid estraadiartistidele ja administratsioonile. Interjöörid olid kujundatud sisemise sammastikuga ja rikkalikult ornamenteeritud. Teisel korrusel oli kaks 400 külastajat mahutavat kinosaali. 1990. aastatel muudeti kino interjööre. Algsel kujul säilis põhjapoolne kinosaal koos väljapääsuga. Hoone vestibüülis tegutseb kasiino, lõunapoolses kinosaalis ööklubi. 2009. aastal valmis kino ees purskkaev, mis oli ka osa hoone originaalkavandist.

Ajalugu

Kinohoone ehitati 1953–1955. aastatel märtsipommitamises hävinud majade asemele. Hoone esialgse projekti autor oli arhitekt Friedrich Wendach, tema tööd jätkasid Ilmar Laasi (1907-1999), Peeter Tarvas (1916-1987), August Volberg (1896-1982) ning sisearhitekt Maia Laul-Oselein (1921-2009). 1990. aastatel toimusid hoone siseruumes ümberehitused. 2009. aastal valmis kino ees juba originaalkavandist ette nähtud purskkaev.

Vikipeedia. Sõprus (kino). [www] http://et.wikipedia.org/wiki/S%C3%B5prus_%28kino%29 (10.01.2015)

M.Kalm “ENSV arhitektuur. Metoodiline juhend muinsuskaitseks”
„Sõprus“ 1952-55 eriti akademistlik paigutus, nagu tükike paavstide Roomat vanalinnas, kaks saali, võidutseva stalinismi peateoseid, väga peenelt väljatöötatud fassaadidetail ja interjöörid. Näitab kino kui täiesti kontrollitud meelelahutuse ja kasvatusvahendi eelisseisundit Stalini ajal.