Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk. Üks vähesid säilinud sambaid, mida ei hävitatud.

Kirjeldus

Valmistatud Vasalemma marmorist ja kujutab endast soklile asetatud, õhukest, baasiga risttahukat, mida katab kolmnurkse frontooniga kahepoolse kaldega kivikatus, mille peal on ladina rist. Risttahuka esiküljel on tekst "Eesti wabadussõjas langenud sõdurid/ 1918.-1920." ja 8 nime. Nende all on süvareljeefis ristatud tammeoksad ja nende keskel ladina risti kujutis. Soklil kiri "Suuremad armastust ep ole ühelgi, kui see/ et tema oma elu jätab oma sõprade eest. Joh.15.13" ja teksti all on kujutatud ristatud mõõgad. Samba tagumisel küljel on kiri "Ilmasõjas langenud sõdurid 1914.-1918" ja 30 langenud sõduri nimed. Soklil on kiri "Ilmasõjas teadmata kadunud sõdurid" ja selle all 30 nime. Sammas on ümbritsetud sepisaiaga.

Sammas avati 29.06. 1924. ja seisab tänini. Samba kivitöö tegi kohalik kiviraidur Emil Weiss.

Eesti Kirik 02.01.2014 Rita Puideti artikkel "Ausammas saab vääriliselt eksponeeritud"