Mälestise nimi Lydia Koidula monument, A.Adamson, 1929 (pronks, graniit)
Mälestise liik kunstimälestis, ajaloomälestis
Mälestise vana number K 295

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur, Monument.

Kultuurilooliselt oluline pargivorm

Kirjeldus

Kompositsiooniliselt ülesehituselt on monument 6-osaline: baasil 3 lihvitud graniitblokki; järgnevad 2 osa koosnevad kumbki kahest klombitud graniitblokist, nende peal monoliitne blokk, millel paikneb pronksalusel L.Koidula pronksist skulptuur.
Mõõtmed: kõrgus eest - lilleklumbi tasandilt - 5,55 m ja tagant -kõnnitee tasandilt - 5,4 m. I k(õrgus): 0,3-0,45 m; p(ikkus): 2,25 m; l(aius): 2,25m. II k: 0,6; p: 2,0 m; l: 2,0 m. III k: 1,0 m; p. 1,8 m; l: 1,8 m. IV k: 1,0 m; p: 1,55 m; l: 1,85 m. V k: 0,4 m; p: 1,05 m; l: 1,1 m. L.Koidula skulptuur (koos alusega) 2,05 m. Monumendi esiküljel, faasitud pinnal, on tekst: Lydia Koidula 1843-1886.
L.Koidulat on kujutatud inimsuuruses naisfiguurina ajastutruus rõivastuses kaugele vaatavana ja lüüraga õlal.

Asub Koidula pargis, Ringi tänava poolsel küljel

Ajalugu

Monumendi autor on skulptor Amandus Adamson. Monument valmis 1929.a. ning avati pidulikult sama aasta 9. juunil.
Pronksist kuju valati Itaalias, hall graniit on toodud Soomest.
Monumendiesise platsi on kujundanud arhitektid E.Wolffeldt ja A.Niirberg.

Asub Pärnu vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal, reg nr 27007.
Vastavalt muinsuskaitseseaduse § 25 lg 4 muinsuskaitsealal paiknevatele kinnismälestistele kaitsevööndit ei kehtestata.

Olaf Esna artikkel "Kuidas Pärnusse kerkis Lydia Koidula ausammas" Pärnu Postimees 5.04.2007