Mälestise nimi Varbla kirikuaed
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Ajastu tüüpiline, hästi säilinud hauatähiste, põlispuude ning jälgitavate piiridega järjepidevalt hooldatud kirikuaed.

Asetseb Pärnu maakonnas, Varbla vallas, ümbritsedes Varbla Püha Urbanuse kirikut.
Üldpindala 0,37 ha.
Kirikaeda piirab kivimüüritis kõrgusega 0,6 m ja paksusega 0,5 m. Kirikaial on kaks väravat kummalgi pool kirikut. Väravad on krohvitud ja lubjatud tellistest vormistatud umbes 1,5 m kõrguste laotud ja krohvitud väravapostidega. Postid on kaetud madalate tömppüramiidjate betoonkübaratega. Väravavõred (ava laius 2,1 m) on kahepoolsed, sepistatud. Müüritise kagunurgal on kitsas, varjatud jalgväravaava.
Kirikaia lõunapoolses osas on säilinud varasemaid kui II Maailmasõja lõpp hauatähised: metallhauatähised - 40, kivist hauatähised - 7, sepisaedu 2. Põhjapoolses osas on säilunud 4 malmristi. Kirikaias paiknevad Cube rootsi risti ideelahendusega graniidist hauakompleks ning standardse lahendusega mälestusmärk II maailmasõjas langenutele.

Rajatud 17. saj I poolel.